credit7
30.03.2020

Chirie vs credit imobiliar. Ce este mai convenabil în 2020?

În viața fiecăruia dintre noi mai devreme sau mai târziu vine acel moment când ne pomenim în fața unei alegeri: Să închiriem o locuință sau să recurgem la așa numitul “Credit ipotecar” sau “Credit imobiliar”, care ne permite să procurăm acea locuință, cu condiția ca ulterior vom rambursa suma propriu-zisă în rate. Aparent poate să pară că alegerea este evidentă, nu are rost să îți asumi un credit enorm pentru următorii 5-10-20 ani dacă încă nu te-ai hotărât definitiv cu zona în care vrei să locuiești, și în genere nu știi dacă mărimea locuinței este cea de care ai nevoie. Adevărata dilemă apare atunci când se dovedește că suma pe care urmează să o achiți pentru chiria locuinței este practic egală cu suma pentru rambursarea creditului ipotecar, și aici – mulți decid în favoarea creditului, dar întrucât această alegere nu este întotdeauna cea mai optimă, noi, cei de la Credit7, am hotărât să dedicăm câteva minute și să îți explicăm care sunt adevăratele plusuri și minusuri ale acestei decizii.

Așadar… În ce situații totuși să iai un credit ipotecar poate fi o idee bună:

Situația 1. În cazul în care suma pe care eventual ar trebui să o achiți pentru chiria locuinței se dovedește a fi echivalentă cu rata lunară pentru creditul ipotecar. Dar aici există un moment important la care ar trebui să fii atent, și anume: În cazul în care acel credit ipotecar presupune achitarea unei sume de bani în avans la procurarea locuinței, în mod automat rata lunară pe care vei fi nevoit să o achiți ulterior, nu va mai fi egală cu suma care ai fi plătit-o pentru chirie, având în vedere acel “avans” pe care l-ai achitat la început, și-n acest caz noi sugerăm să îți întorci din nou privirea spre închirierea unei locuințe.

Situația 2. Ar mai merita să recurgi la un credit ipotecar inclusiv atunci când consideri că ai găsit locuința ta de vis și planifici să locuiești acolo pentru cel puțin următorii 15-20 de ani înainte. Este important să considerăm faptul că creditul ipotecar de regulă presupune un credit de lungă durată (10, 20, 30 de ani), respectiv, noi îți sugerăm să privești puțin în viitor și să te gândești dacă locuința pe care urmează să o achiziționezi este acea locuință în care ai vrea să locuiești o perioadă mai îndelungată de timp, în caz contrat, probabil ar fi cazul să te mai întrebi încă odată dacă într-adevăr merită să semnezi contractul pentru acest credit de două-trei “decenii”.

Situația 3. Ca exemplu, creditul ipotecar, la fel, poate fi o idee bună în cazul în care venitul tău îți permite să acoperi ușor acea plată lunară pentru a stinge creditul propriu-zis. Aici vorbim despre situația în care ești ferm convins că, spre exemplu, să te desparți lunar de suma X de bani nu va cauza absolut nici un disconfort pentru tine sau pentru familia ta, deoarece, dacă ar fi să presupunem că acea rată lunară îți va da bătăi de cap ori de câte ori va trebui să o achiți, atunci se poate întâmpla să te confrunti cu situația în care pur și simplu la un moment dat să nu mai poți achita, și să pierzi locuința respectivă.

Îți reamintim că alegerea “Chirie sau Credit ipotecar” este o dilemă cu care se confruntă majoritatea dintre cei care urmează să aleagă un loc de trai. După statistică, cei mai mulți aleg să ia un credit ipotecar și să procure locuința, dar oare care sunt situațiile în care totuși ar fi mai recomandat să alegem chiria?

Situația 1. Spre exemplu, admitem că planifici să te muți cu traiul în altă parte în următorii un an sau doi, sau pur și simplu eventual poți avea nevoie de o locuință mai mare. În cazul cuplurilor căsătorite acest aspect este deosebit de actual, întrucât, la momentul apariției primului copil, acea locuință care un an în urmă părea suficient de spațioasă, într-un singur moment începe să nu mai pară atât de încăpătoare, și atunci apare necesitatea de a schimba locuința.

La etapa respectivă mulți se gândesc că în caz de necesitate vor pune locuința respectivă în vânzare și vor trece cu traiul în altă locuință mai mare, dar totuși noi ținem să vă atragem atenția la faptul că procedura de vânzare a locuinței procurate în baza unui credit imobiliar nu este foarte simplă și necesită perfectarea foarte multor acte, tocmai din cauza asta, ar fi mai bine să fie “cântărit” totul înainte de a lua un credit.

Situația 2. Un alt plus în favoarea închirierii locuinței putem considera faptul că deseori creditul ipotecar necesită o sumă de bani destul de impunătoare la început în calitate de avans, și pentru “a pune deoparte” suma respective de bani iarăși poate dura o perioadă bună de timp, iar probabilitatea că acea locuință între timp se va scumpi sau nu va mai fi disponibilă, iarăși persistă, respectiv, în situația descrisă poate fi mult mai înțelept să ne orientăm din start spre posibilitatea de a închiria locuința respectivă.

Aici mica noastră analiză se încheie, dar noi sperăm că am reușit să-ți luminăm puțin viziunea legată de veșnica dilemă: “Chirie sau Credit ipotecar”. Îți reamintim, în cazul în care întâlnești dificultăți temporare care țin de achitarea ratei lunare pentru creditul ipotecar, sau în cazul în care ți-a fost reținut salariul și ai dificultăți legate de achitarea chiriei – Echipa Credit7 este aici oricand pentru ca să te ajute cu un împrumut de până la 7000 lei pentru o perioadă de 30 de zile.

Revină

Articole asemănătoare

Datorită avansului tehnologic, calea spre a obține un credit a devenit rapidă și foarte convenabilă. Acum pentru a obține un credit online, ai nevoie doar de un smartphone sau... mai mult

19.06.2023

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, organizăm un concurs unde poți câștiga un Voucher Cadou în valoare de 500 MDL, la librăria LIBRARIUS. Concursul este valabil doar pe teritoriul... mai mult

22.05.2023

Toți clienții care vor obține credit în perioada 10 aprilie - 16 aprilie 2023, vor participa la extragerea unui certificat de 1000 lei în magazinele Linella. Rezultatele vor fi... mai mult

07.04.2023
Alege suma
MDL
-
+
1000 MDL7000 MDL
Alege perioada
zile
-
+
10 дней30 дней
  • Suma solicitată

    MDL

  • Rata lunară

    MDL MDL

  • Data achitării

  • Nr. de plăți
    până pe

Grafic de rambursare Informația precontractuală Exemplu reprezentativ