6 deprinderi care îți distrug bugetul

bugetul în familie
26 May 2020

Ai observat că, de-a lungul vieții, faci unele acțiuni care fie îți îmbunătățesc viața, fie îți aduc daune? De exemplu, sportul e o deprindere sănătoasă. Fumatul, pe de altă parte – nu prea. Nu mai spunem și de cheltuielile pe care le presupune.

Deprinderile din viața de zi cu zi ne influențează mult și bugetul. Chiar și fără să ne dăm seama. Astăzi te invităm să calculezi, alături de noi, cât poți economisi prin renunțarea la unele obiceiuri nu neapărat utile. Uită-te atent peste lista de mai jos. Te regăsești în ea?

Lipsa unui buget planificat

Cei care și-au petrecut copilăria în anii ‘90, cu siguranță, au prins așa-numitul deficit. Atunci când lucrurile mai bune, mai calitative sau aduse de peste hotare se găseau fie doar în cantități foarte mici, fie la un preț exagerat de mare.

Și dacă pe unii îi mai doare și astăzi nostalgia și planifică toate cheltuielile până la ultimul bănuț, atunci alții, din contra, se mai abat de la lista de cumpărături sau nu fac o listă deloc. Îți recomandăm totuși, cel puțin să planifici un buget lunar și să te conduci după el. Vei vedea, cu timpul, că notițele te ajută să faci economii frumoase.

Cumpărături în cantități mari

Vrei să ne amintim ziua în care se anunțase carantina? Probabil deja vezi și tu în fața ochilor cantitățile enorme de hrișcă, dar și hârtie igienică care dispăreau de pe rafturi cu viteza a cincea.

În ciuda tuturor crizelor, economia din ziua azi nu prea suferă de insuficiență de produse alimentare sau de igienă, de aceea, chiar nu e cazul să iei cu asalt rafturile magazinelor. Nu mai bine îți planifici cumpărăturile pentru viitorul apropiat (5-7 zile) și restul banilor îi ții pe card?

Tendința de a scoate bani „cu rezervă” de pe card

Cardurile bancare sunt o invenție extraordinară. Pe card poți primi credite sau transferuri din țară sau de peste hotare. Asta e simplu, comod și nu necesită deplasări suplimentare. Ba mai mult, poți achita și facturile sau cumpărăturile cu cardul. Faptul că știi că există o limită, te ajută, la nivel, psihologic, să nu cheltuiești ceva în plus.

Amintește-ți ce se întâmpla, de regulă, atunci când scoteai de pe card o sumă de bani ceva mai mare decât cea strict necesară? În 9 din 10 cazuri, oamenii care pleacă la cumpărături cu bani cash se întorc cu ceva în plus față de ceea ce își propusese să cumpere inițial.

Fii calculat și ia cu tine cardul. Apropo, o recomandă și medicii, deoarece cardurile sunt surse mai puțin suspecte de infecție, spre deosebire de bancnote.

Neîncrederea în economii și investiții

Recunoaște, de câte ori ai avut o sumă mai mare de bani pusă deoparte, n-ai cheltuit-o pe ceva neplanificat, până la urmă? Vreo achiziție de TV sau smartphone nou etc.? Devalorizarea banilor a rămas undeva în trecutul îndepărtat, în ziua de azi, avem totuși soluții mai bune, inclusiv anticriză. Alege o bancă sigură și un depozit din care să câștigi lunar o dobândă.

Ignorarea scutirilor personale și a indemnizațiilor

Știai că, odată ce ești oficial angajat(ă) și ai o familie, beneficiezi de scutirea personală pentru soț/soție, dar și pentru copii? Totuși, dacă nu soliciți aceste beneficii printr-o cerere, niciodată nu vei beneficia de ele.

Informează-te și ai grijă să ceri toate scutirile pe care le meriți de la stat. Până la urmă, tu achiți niște impozite și ai tot dreptul la aceste avantaje.

Utilizarea irațională a creditelor

Creditele reprezintă o soluție bună în cazul unor cumpărături mai costisitoare, dar necesare. În prezent, există foarte multe posibilități și facilități de a beneficia de un credit la condiții foarte simple, de exemplu, doar cu buletinul, chiar și online. Acest fapt însă nu trebuie să te tenteze de a lua credite irațional. Înainte de toate, analizează, dacă ai într-adevăr nevoie de a face acea investiție, și dacă vei fi în stare de a returna suma necesară în termenele stabilite.

Totul despre tipurile de creditare și rambursare poți afla chiar la noi pe site. Iar oricând decizi că ai, într-adevăr, nevoie de un ajutor financiar, suntem aici să te ajutăm.

Alege suma
MDL
-
+
0 MDL0 MDL
Alege perioada
zile
-
+
0 zile0 zile
 • Suma solicitată

  0 MDL

 • Costul total

  0 MDL

  0 MDL
 • Spre rambursare

  0 MDL

  până pe
Informația precontractuală Exemplu reprezentativ

Promitem să-ți transferăm banii rapid

Așa că aplică online și primești banii rapid pe card sau în numerar