14.09.2022

Totul despre scoringul creditar

Pentru persoanele cărora li s-a refuzat cel puțin o dată un credit, cuvântul scoring le este cunoscut. Cel mai adesea sună exact ca motiv pentru respingerea cererii. Deci, ce este acest sistem care decide în mod independent dacă veți primi bani sau nu? Haideți să aflăm.

 

Scoringul de credit este un sistem matematic de evaluare a bonității unui potențial debitor. Se bazează pe metode statistice și date personale furnizate de client. Acest sistem dă decizia finală cu privire la împrumutul dvs.

 

La ce se utilizează scoringul?

Sistemul de scoring este utilizat în instituțiile de credit pentru a determina solvabilitatea clientului cât mai exact posibil și capacitatea acestuia de a plăti împrumutul în perioada convenită. Acest sistem scurtează timpul de luare a deciziilor pentru fiecare caz, ceea ce economisește în mod semnificativ timpul creditorului și al Împrumutatului. În urmă cu câteva decenii, ar fi trebuit să așteptați câteva zile pentru o cerere de împrumut, dar acum chiar și cazurile complexe sunt analizate în câteva minute.

 

Sistemul de scoring a creditelor se bazează pe ipoteza că grupurile de persoane cu atitudini sociale și personale similare își gestionează finanțele după aceleași modele. De fapt, sistemul citește “setările” unei anumite persoane și, pe baza experienței de plată a persoanelor cu împrumuturi similare, emite o decizie privind solvabilitatea unui anumit împrumutat.

 

Un avantaj semnificativ al sistemului de scoring este minimizarea impactului factorului uman. Algoritmul matematic analizează datele furnizate și istoricul creditului, fără a influența Împrumutatului. În același timp, chiar și angajații unei instituții de credit nu pot prezice și influența decizia sistemului de notare, deoarece setările fiecărei organizații sunt individuale și păstrate în secret.

 

A avea un sistem de notare detaliat și bine gândit este o investiție destul de costisitoare, pe care nu toate instituțiile de credit sunt dispuse să o cheltuiască. Acordați atenție disponibilității sale, aceasta vă va ajuta în alegerea companiei la care intenționați să solicitați un împrumut.

 

Surse de informații pentru notare

Fiecare client al instituției de creditare își lasă datele personale atunci când aplică o cerere. Pe baza lor, se face o evaluare a scoringului, se exprimă în puncte. Cu cât este mai mare acest indicator, cu atât este mai probabil să obțineți împrumut.

 

Numărul final de puncte depinde de suma influenței multor factori. După cum am spus, fiecare organizație decide singură pe ce informații să se bazeze, câte puncte să acorde fiecărui parametru și ce scor minim este necesar pentru a aproba un împrumut.

 

Majoritatea informațiilor sunt preluate din istoricul de credit al unui potențial împrumutat. Cu cât există mai multe informații, cu atât mai precis sistemul va determina viitorul împrumutat solvabil.

 

Iată câteva caracteristici de bază importante pe care se sprijină sistemul de scoring:

● câte împrumuturi are Împrumutatul în această sau în alte companii;

● dacă împrumutatul a avut întârzieri la plată, deoarece cu cât sunt mai multe zile de întârziere, cu atât mai mult va fi afectat scorul;

● au existat refuzuri din partea altor companii de credit;

● detalii actuale buletin și datele de contact;

● vârsta împrumutatului;

● stabilitatea locului de muncă și durata experienței profesionale, precum și dacă există o activitate suplimentară;

● disponibilitatea de bunuri imobiliare sau o mașină;

● starea civilă a clientului și prezența copiilor;

● prezența unei persoane de contact sau, în unele cazuri, a unui garant.

Revină

Articole asemănătoare

Datorită avansului tehnologic, calea spre a obține un credit a devenit rapidă și foarte convenabilă. Acum pentru a obține un credit online, ai nevoie doar de un smartphone sau... mai mult

19.06.2023

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, organizăm un concurs unde poți câștiga un Voucher Cadou în valoare de 500 MDL, la librăria LIBRARIUS. Concursul este valabil doar pe teritoriul... mai mult

22.05.2023

Toți clienții care vor obține credit în perioada 10 aprilie - 16 aprilie 2023, vor participa la extragerea unui certificat de 1000 lei în magazinele Linella. Rezultatele vor fi... mai mult

07.04.2023
Alege suma
MDL
-
+
1000 MDL7000 MDL
Alege perioada
zile
-
+
10 дней30 дней
  • Suma solicitată

    MDL

  • Rata lunară

    MDL MDL

  • Data achitării

  • Nr. de plăți
    până pe

Grafic de rambursare Informația precontractuală Exemplu reprezentativ