26.01.2023

Cum se face planul financiar personal

Există sentimentul că chiar dacă aveți un loc de muncă bun și un salariu decent, oricum nu reușiți să adunați bani pentru scopurile Dumneavoastră. Mai ales acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, fiecare dintre noi a completat lista de dorințe pentru anul respectiv, deși cele din anul trecut încă nu s-au împlinit. V-am pregătit un articol care vă va ajuta să aflați cum să faceți visele să devină realitate.

Primul și cel mai important lucru cu care trebuie să începeți este să vă faceți un plan financiar personal. Aceasta este o combinație a scopurilor, veniturilor și cheltuielilor Dumneavoastră. Sună destul de plictisitor, dar, de fapt, investind câteva ore pentru a calcula și a întocmi acest plan, veți primi un ghid personal detaliat de orientare. Acesta vă va permite garantat să vă realizați toate dorințele și visele, fără a vă constrânge în economii stricte. În plus, veți fi motivat și entuziasmat să obțineți rezultate mai bune, știind pentru ce economisiți și văzând pași concreți spre succes.

Este important să clarificăm că planul financiar nu ar trebui să fie în cap, ci pe hârtie sau în formă electronică. În acest caz, nu veți pierde nimic și veți putea întotdeauna să vă întoarceți la el și să analizați progresul. În același timp, planul financiar poate fi atât pe termen scurt (lună, trimestru, jumătate de an), cât și pe termen lung (1 an, 5 ani, 10 ani). Totul depinde de preferințele, obiectivele și planurile dvs. personale.

Pentru ca planul să meargă rapid și să aducă rezultate bune, respectați următorul plan.

 

Pasul 1. Stabilirea obiectivelor.  

Dorim să accentuăm faptul că este important să ne stabilim obiective care pot fi atinse. Atâta timp cât visele sunt abstracte, ele vor rămâne în categoria dorințelor. Prin urmare, ne-am stabilit obiective clare, definind intervalul de timp pentru implementare, valoarea monetară și realizarea realistă.

De exemplu,”a pleca în vacanță”este un vis, iar “a cumpăra un bilet în Turcia, la sfârșitul lunii august, pentru 7 zile, costul aproximativ de 20 de mii de lei, inclusiv bani pentru cumpărături” este un obiectiv realizabil și tangibil. Pe baza acestor date, veți pune deoparte câte 2.500 de lei pe lună din ianuarie până în august. Dacă vă alocați fondurile cu înțelepciune, această sumă nu vă va afecta bugetul. Trebuie să fiți de acord că aceasta varianta este mai bună decât să dați întreaga sumă în august și să numărați ultimii bani pentru restul lunii.

Pe lângă obiectivele importante, nu uitați să le scrieți pe cele minore, chiar și pe cele mai mici. Când veți vedea primele rezultate, veți fi surprins cât de multe dorințe o să aveți. În plus, în cazul primirii neașteptate a fondurilor, puteți decide rapid unde este mai bine să le investiți.

 

Pasul 2. Evaluarea situației financiare actuale.

Acum, partea cea mai consumatoare de timp este de a compararea cheltuielile și veniturile. Primul lucru de făcut este să scrieți toate plățile lunare primare – chirie sau ipotecă locuinței, facturile serviciilor comunale, ratele la credite, produse alimentare etc. Aici adăugăm și plăți opționale, așa numite cheltuieli pentru suflet – cumpărături, excursii, mers la cinema sau cafenea. Astfel de cheltuieli nu pot fi eliminate, ele ridica dispoziția și vă dau energie. Ar trebui totuși să le țineți sub control, deoarece acestea pot consuma o mare parte din buget.

Apoi, scriem venituri, acesta poate fi salariu, beneficii, câștiguri suplimentare etc. Сa urmare, veți obține o sumă pe care se bazează întregul plan financiar. Rămâne de făcut un lucru mic – să scădeți cheltuielile din veniturile, diferența este suma pe care o veți rezerva pentru a vă atinge obiectivele.Oamenii au tendința de a dori totul deodată, așa că analizați cu sobrietate care dorințe vor fi realizate în primul rând și care pot fi împinse deoparte. Acum este important să stabiliți prioritățile, luând în considerare suma rămasă. Oamenilor le place să dorească totul și aici deodată, prin urmare, evaluați în mod responsabil care dintre dorințele dvs. pot fi îndeplinite în primul rând și care pot fi amânate.

 

Pasul 3. Căutarea surselor suplimentare de venit. 

Dacă se întâmplă ca, în urma calculelor, suma pentru atingerea obiectivelor este mică, gândiți-vă cum vă puteți crește veniturile. Ar putea fi vorba de câștiguri adiționale, ore suplimentare, vânzarea lucrurilor inutile etc.

În cazul în care unul sau mai multe obiective necesită implementare imediată, aruncați o privire mai atentă asupra opțiunii de a lua bani în credit. Alegând corect o instituție de creditare, veți adăuga pur și simplu un element la categoria plăților obligatorii, dar un obiectiv va fi deja îndeplinit. De exemplu, la Credit7, puteți lua primul credit cu 0% și îl rambursați fără nici o plată în plus.

 

Pasul 4. Respectați planul.

Un plan financiar este instrumentul care vă va conduce către realizările financiare dorite și trebuie să reflecte prioritățile și obiectivele dumneavoastră. De aceea, verificați-l periodic pentru menținerea motivației și, dacă este necesar, pentru a modifica cheltuielile și veniturile Dumneavoastră. Și, bineînțeles, respectați planul. La început va fi dificil, dar de îndată ce acest obicei este fixat, viața va începe să se schimbe spre bine.

Revină

Articole asemănătoare

Datorită avansului tehnologic, calea spre a obține un credit a devenit rapidă și foarte convenabilă. Acum pentru a obține un credit online, ai nevoie doar de un smartphone sau... mai mult

19.06.2023

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, organizăm un concurs unde poți câștiga un Voucher Cadou în valoare de 500 MDL, la librăria LIBRARIUS. Concursul este valabil doar pe teritoriul... mai mult

22.05.2023

Toți clienții care vor obține credit în perioada 10 aprilie - 16 aprilie 2023, vor participa la extragerea unui certificat de 1000 lei în magazinele Linella. Rezultatele vor fi... mai mult

07.04.2023
Alege suma
MDL
-
+
1000 MDL7000 MDL
Alege perioada
zile
-
+
10 дней30 дней
  • Suma solicitată

    MDL

  • Rata lunară

    MDL MDL

  • Data achitării

  • Nr. de plăți
    până pe

Grafic de rambursare Informația precontractuală Exemplu reprezentativ