20.04.2022

Cum să-ți îmbunătățești istoria creditară

Ce este istoria creditară și din ce se formează 

Istoria de credit al unei persoane este formata din informații despre toate obligațiile de credit și mai exact la ce instituții financiare clientul a depus cereri în vederea obținerii unui credit, valoarea creditului și la ce data s-a contractat, achitările efectuate precum și informația privind înregistrarea restanțelor la plăți. Dacă ați fost indicat cel puțin o dată ca fidejusor, acest lucru este de asemenea afișat în istorie.

Istoria de credit include:

• Informații privind existența cardurilor de credit, datoriile legate de acestea și existența unor întârzieri de plată.

• Detalii aferente creditelor bancare si nebancare ale debitorului, inclusiv termenii de rambursare, frecvența plăților și înregistrarea restanțelor, dacă acestea există;

• Detalii despre angajamentul de plată a utilităților;

• Statutul angajamentelor de plată deținute.

 

Cine are nevoie de istoria mea de credit

Primul lucru care apare în gând atunci când vine vorba de istoria de credit sunt băncile și companiile de creditare nebancară. Acest lucru este cu siguranță adevărat, înainte de a vă împrumuta bani, istoria Dvs. de credit va fi verificata cu atenție și se va lua o decizie pe baza acesteia.

De asemenea, companiile de asigurări solicită istoricul de credit pentru a oferi oamenilor un preț mai corect pentru polițele lor. Acest lucru se datorează faptului că, potrivit biroului de credit, există o corelație între modul în care o persoană își plătește creditul și modul în care se comportă la volan. Șoferii care întârzie mult și în mod regulat la plata ratelor sunt mai predispuși să aibă accidente și să provoace pierderi companiilor de asigurări.

Pregătiți-vă pentru faptul că potențialii angajatori vă pot verifica și ei istoria creditară. Acest lucru este relevant mai ales în sectorul bancar, în sectorul public și în marile unități comerciale. Un angajat cu o mulțime de datorii și plăți întârziate va trezi mai puțin interes din partea angajatorului.

Suplimentar, istoria Dvs creditară poate fi accesată și de companiile care prestează servicii de închiriere auto. În cazul în care o persoană nu reușește să ramburseze împrumuturile la timp, compania își asumă un risc mare oferindu-i acestuia acces la o mașină.

 

Cauzele ce îți poate afecta istoria creditară

Modificările în istoria creditară sunt direct legate de îndeplinirea obligațiilor de plată a datoriilor. Înrăutățirea istoriei creditare poate fi cauzată ca urmare a acțiunilor întreprinse de împrumutat, de către bancă sau de acțiuni frauduloase. Să analizăm mai jos fiecare dintre aceste situații:

 

Ratingul poate fi redus din vina împrumutatului dacă:

• Au existat întârzieri la plata creditelor și împrumuturilor, care pot fi, atât întârzieri de plată din vina împrumutatului, cât și cazuri tehnice de creditare întârziată a contului din cauza unor erori în programul băncii.

• Există multe refuzuri la cererile de împrumut de la diverse instituții financiare. Dacă motivele de refuz nu sunt rezolvate, fiecare nouă cerere va duce la o nouă respingere și va înrăutăți istoricul Dvs de credit.

• Există încheieri emise de instanțele judecătorești privind încasarea datoriilor. Indiferent dacă vă plătiți datoriile la timp sau aveți restanțe, un proces poate fi un semn de neplată, inclusiv pentru facturile de servicii comunale sau chirie.

• Dacă o persoană nu a contractat un împrumut sau nu a folosit un card de credit și nici nu a solicitat unul. Pe de o parte, acest lucru poate indica o situație financiară stabilă – persoana pur și simplu nu are nevoie să împrumute bani, dar, pe de altă parte, poate fi un indiciu al unui loc de înregistrare și de muncă instabil, iar acest lucru poate ridica suspiciuni.

 

De asemenea, este posibil ca informațiile să fie înregistrate incorect din cauza băncii:

• S-a produs o eroare în transmiterea datelor. În cazul în care acest proces nu este automatizat, pot apărea greșeli de scriere, erori sau întârzieri în transmiterea informațiilor.

• Informațiile nu sunt transmise deloc, iar motivul poate fi o eroare umană, o defecțiune a programelor sau un comportament necorespunzător din partea creditorului.

• Întârzieri tehnice. Întârzieri în creditarea fondurilor din cauza unor defecțiuni bancare, a unor lucrări tehnice pe site-ul web sau a unor erori ale aplicației mobile, ceea ce face ca plata să nu ajungă în contul bancar la data solicitată.

 

Din nefericire, este destul de frecvent ca fraudatorii să fie cauza unui istoric de credit pătat. Scurgerile pot apărea fără ca Dvs. să știți, iată câteva variante:

• V-ați pierdut pașaportul și cineva a încercat să solicite un împrumut din numele Dvs., chiar dacă împrumutul este refuzat, informațiile despre această cerere va înrăutăți istoria de credit.

• Ați cedat în fața trucurilor șarlatanilor și ați oferit în mod voluntar detalii personale, deoarece în fiecare zi apar metode tot mai convingătoare și mai sofisticate.

• Cineva a contractat un împrumut sau un microcredit din numele tău și a primit banii, iar datoria crește, se acumulează penalități și rezultatul este că istoria creditară este afectată.

 

Cum îți poți îmbunătăți istoria creditară

După cum puteți vedea din cele de mai sus, istoria de credit este un element foarte important în viața fiecăruia și poate fi deteriorate destul de ușor. În acest moment, în Republica Moldova, birourile istoriilor de credit păstrează informația timp de 5 ani de la data ultimei modificări. Prin urmare, este posibil să vă îmbunătățiți istoria de credit, după cum urmează.

• Prin contestarea contractelor de credit pe care nu le-ați încheiat. Procesul este destul de îndelungat și necesită mult timp, așa că trebuie să fiți atent unde păstrați actele de identitate și documentele personale pentru a vă proteja în prealabil. Nu oferiți nimănui informații confidențiale și efectuați achiziții, tranzacții și transferuri doar prin surse de încredere.

• O modalitate destul de evidentă este achitarea datoriilor existente. Dacă aveți mai multe împrumuturi sau carduri de credit, plătiți amenzile și penalitățile, dacă este cazul. Apoi evaluați ce împrumuturi puteți combina pentru a plăti unul la timp, crescând astfel credibilitatea Dvs. în fața instituțiilor de credit. Pe termen lung, acest lucru vă va îmbunătăți istoricul de credit.

• Cardurile de credit sunt o modalitate eficientă de a vă îmbunătăți ratingul de credit. Este destul de ușor să obțineți un card de credit cu o limită minimă, chiar și cu un venit mic. Plătiți cumpărăturile online sau offline, principalul lucru este să vă achitați la timp datoria cardului de credit. Ca urmare, veți avea statutul unui debitor care își onorează obligațiile în termen și utilizează mijloacele financiare în mod echilibrat.

• Puteți să luați un mic împrumut pentru dispozitive electrocasnice. De obicei, aveți mai multe șanse de a fi aprobat, însă dacă va achitați datoriile la timp, o sa va majorați scorul de credit.

De asemenea, ar trebui să vă reamintim că, în cazul în care sunteți responsabil pentru plata facturilor la utilități, este important ca acestea să fie achitate în termenul corespunzător.

 

Istoria mea creditară este reușită

Minunat, acum puteți aplica pentru un împrumut. În special, Credit7 are o ofertă pentru clienții noi – până la 7000 de lei cu 0% dobândă, iar banii se pot obține pe card sau în numerar.  Puteți aplica pentru un împrumut online sau apelând numărul de telefon 022 877 077.

 

Revină

Articole asemănătoare

Datorită avansului tehnologic, calea spre a obține un credit a devenit rapidă și foarte convenabilă. Acum pentru a obține un credit online, ai nevoie doar de un smartphone sau... mai mult

19.06.2023

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, organizăm un concurs unde poți câștiga un Voucher Cadou în valoare de 500 MDL, la librăria LIBRARIUS. Concursul este valabil doar pe teritoriul... mai mult

22.05.2023

Toți clienții care vor obține credit în perioada 10 aprilie - 16 aprilie 2023, vor participa la extragerea unui certificat de 1000 lei în magazinele Linella. Rezultatele vor fi... mai mult

07.04.2023
Alege suma
MDL
-
+
1000 MDL7000 MDL
Alege perioada
zile
-
+
10 дней30 дней
  • Suma solicitată

    MDL

  • Rata lunară

    MDL MDL

  • Data achitării

  • Nr. de plăți
    până pe

Grafic de rambursare Informația precontractuală Exemplu reprezentativ