02.03.2020

5 sfaturi privind bugetul de cuplu

Pentru a vă pregăti corespunzător de viața de cuplu, pe plan financiar, ar fi bine să stabiliți, de comun acord, chiar de la început modul în care vor fi repartizați banii. Pentru a vă ajuta să faceți acest lucru mai simplu, vom încerca să descoperim momentele dificile, în care pot apărea probleme.

În mare parte, bugetul de cuplu nu se deosebește prea mult de cel personal, deoarece pentru realizarea acestuia trebuie să parcurgeți cam aceeași pași. Aceștia sunt: determinarea veniturilor, determinarea cheltuielilor fixe și a sumei de bani care vă rămâne pentru a fi pusă deoparte, pentru îndeplinirea scopurilor financiare pe termen lung. Totuși, în cazul unui cuplu tânăr există câteva aspecte care necesită dezbatere din primele momente.

Alegeți tipul de buget

În cele mai multe cazuri, există trei tipuri de buget pentru viața de familie: comun, separat și combinat. În situația celui comun, ambii indivizi depun 100% din venituri într-un „depozit” și repartizează suma împreună. Dacă se alege modelul separat, atunci fiecare își cheltuie banii conform propriului plac, fără a cere permisiunea partenerului. Totuși, cel mai realizabil tip de buget, astăzi, este cel combinat. O parte din banii câștigați sunt investiți în nevoile comune, iar cealaltă o lași pentru tine.

Totodată, trebuie să menționăm și despre existența altui model de buget – când unul dintre parteneri în totalitate acoperă cheltuielile de cuplu. Din punct de vedere economic, varianta dată nu este chiar benefică pentru partenerul dependent, întrucât dacă relația se va încheia la un moment dat, acesta riscă să rămână fără rezerve și garanții financiare. Totuși, pentru anumite perioade de timp, ca de exemplu concediul de maternitate, modelul este viabil.

După cum am menționat, modelul de buget combinat este cel mai eficient. Acesta permite să strângeți bani împreună pentru cumpărături mai mari și în același timp permite fiecăruia să-și îndeplinească nevoile personale. Frecvent, de repartizarea finanțelor se ocupă o singură persoană, dar sarcinile pot fi repartizate – el are grijă de depozit și de conturile direcționate, iar ea este responsabilă de cheltuielile fixe, de moment.

Calculați plățile obligatorii

În viața fiecăruia dintre noi apar anumite cheltuieli obligatorii. În viața de cuplu acestea fie cresc, fie, din contra, se micșorează – în cazul care închiriați locuințe separat, acum o faceți la comun. Indiferent de modelul bugetului selectat, va trebui să calculați plățile obligatorii pe care le veți suporta regulat. Printre acestea se pot număra: chiria apartamentului, plățile pentru creditele nebancare sau bancare, asigurarea, facturile pentru serviciile comunale, telefonia mobilă și conexiunea la internet.

Bine ar fi să monitorizați cheltuielile suportate timp de trei-patru luni, cu scopul de a înțelege de câți bani aveți nevoie pentru lucrurile de care depinde calitatea vieții: produse alimentare, pastile, combustibil pentru automobil, călătorii cu taxi sau transport public. Astfel, va trebui să ajungeți la o sumă minimă necesară cuplului vostru. Înmulțiți cifra obținută cu șase și veți obține suma pe care economiștii o recomandă pentru acumulare, drept rezervă de neatins. Prin urmare, dacă rămâneți ambii fără postul de muncă, jumătate de an puteți sta liniștiți, deoarece minimul vă este asigurat.

Stabiliți scopurile financiare

Este binevenit să vă gândiți cât mai curând posibil la scopurile financiare, pe care vi le propuneți pentru timpul apropiat. Unele cupluri fac rezerve pentru călătorii sau lucruri comun necesare pentru casă, iar dacă vorbim despre familiile tinere, atunci este valabil cazul cu prima tranșă pentru o locuință. Important este să determinați care este valoarea acelui scop financiar, perioada și suma de bani pe care trebuie să o păstrați lunar pentru realizarea acestuia.

Dacă ați selectat modelul de buget separat sau combinat, cel mai bine ar fi din start să stabiliți în ce proporții va investi fiecare parte pentru realizarea obiectivului. De exemplu, e necesar să depozitați o sumă de 5000 de lei, lunar, atunci partenerul cu venit mai mare va depune o sumă de 3000 de lei, iar cel cu venit mai mic – 2000. Fie, puteți să împărțiți la egal suma de care e nevoie.

Uneori se întâmplă să nu ajungă o sumă minusculă pentru obținerea scopului propus. În astfel de cazuri, puteți apela la serviciile Credit7 și lua un împrumut rapid online. Dacă optați pentru un credit online, până la 3000 lei, pentru maxim 30 de zile, nu va trebui să achitați nicio dobândă, iar dorințele vor deveni mai rapid realitate*.

Stabiliți limitele

Pentru a evita tensiunile financiare și frustrările, cel mai bine este să stabiliți ce sumă poate cheltui fiecare, separat, fără a cere permisiunea partenerului. Cumpărăturile scumpe spontane, efectuate de către unul dintre parteneri, pot produce o gaură destul de simțitoare în bugetul comun. Prin urmare, va fi mai greu să atingeți obiectivele financiare propuse și, totodată, va fi afectată încrederea reciprocă. Chiar și așa, este important să te poți simți stăpân pe propriii tăi bani și fiecare are dreptul la propriile cheltuieli, indiferent de venitul pe care îl are.

Pentru a evita situațiile neplăcute în cuplu, dar totodată să reușești să-ți îndeplinești dorințele proprii, fără a provoca daune financiare, poți lua un credit rapid online. Iar dacă reușești să rambursezi suma în mai puțin de o lună, nu va trebui să returnezi niciun procent în plus.

Evaluați riscurile

Riscurile financiare vă pot prinde pe neașteptate, dacă nu sunteți pregătiți să le confruntați. De exemplu, crearea unui fond cu rezerve vă poate ajuta o perioadă de timp, în cazul pierderii locului de muncă. Cu ajutorul planificării puteți ameliora efectele faptului că job-ul ar fi sezonier sau pe bază de proiecte, doar că în următoarele două-trei luni nu veți putea adăuga bani la buget.

Partea rea este că nu poți fi mereu gata pentru ”surprizele” vieții, dar e bine că trăim în perioada când există destul de multe soluții. Una dintre acestea este creditul doar cu buletinul și fără adeverință de salariu, în special util pentru cei cu muncă de sezon. La Credit7 poți lua împrumuturi rapide online fără acte, de până la 7000 lei și întorci exact atât cât ai luat. Astfel, poți sta liniștit că ai posibilitatea să contribui la bugetul de cuplu, până primești banii de la proiectul la care lucrezi.

Banii nu sunt un aspect important în viața de cuplu, dar sunt o modalitate de realizare a unor obiective, care ajută la îmbunătățirea acesteia. Odată ce veți reuși să puneți fiecare părticică pe raftul ei și veți planifica totul corect, din perspectivă financiară, veți scăpa de unele dificultăți care pot apărea și veți savura din plin momentele petrecute împreună.

*În cadrul promoției PRIMUL CREDIT GRATUIT, pentru un credit în sumă de 3000 MDL , pe un termen de 30 zile, valoarea totală plătibilă de către consumator constituie 3000 MDL. Dobânda anuală efectivă (DAE) constituie 0%. Rata exprimată în procent anual constituie 0%. Scutirea de plata dobânzii și comisioanelor aferente se aplică doar în cazul rambursării creditului în termen. Pentru un credit nebancar repetat (la condiții standard) în sumă de 3000 MDL, pe un termen de 30 zile, valoarea totală plătibiliă de către consumator constituie 3570 MDL. Dobânda anuală efectivă (DAE) constituie 730,15%. Rata exprimată în procent anual constituie 231,17%.

Revină

Articole asemănătoare

Datorită avansului tehnologic, calea spre a obține un credit a devenit rapidă și foarte convenabilă. Acum pentru a obține un credit online, ai nevoie doar de un smartphone sau... mai mult

19.06.2023

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, organizăm un concurs unde poți câștiga un Voucher Cadou în valoare de 500 MDL, la librăria LIBRARIUS. Concursul este valabil doar pe teritoriul... mai mult

22.05.2023

Toți clienții care vor obține credit în perioada 10 aprilie - 16 aprilie 2023, vor participa la extragerea unui certificat de 1000 lei în magazinele Linella. Rezultatele vor fi... mai mult

07.04.2023
Alege suma
MDL
-
+
1000 MDL7000 MDL
Alege perioada
zile
-
+
10 дней30 дней
  • Suma solicitată

    MDL

  • Rata lunară

    MDL MDL

  • Data achitării

  • Nr. de plăți
    până pe

Grafic de rambursare Informația precontractuală Exemplu reprezentativ