11.11.2022

Datoriile pot fi moștenite?

Nimeni nu este protejat de pierderea unei persoane dragi. Într-o stare de durere, moștenitorul poate rata momentul în care, pe lângă bunuri, a primit și datoriile testatorului. Împreună aflăm cum să nu vă pierdeți banii și să nu regretați că ați acceptat moștenirea.

Orice persoană, în calitate de  moștenitor, are dreptul să accepte sau nu proprietatea. În cazul acceptării notariale a unei moșteniri, pe lângă bunuri, datoriile legatarului trec, de asemenea, la moștenitor, dar  datoria primită prin moștenire nu poate depăși suma patrimoniul obținut.

Ce datorii se moștenesc

Datoriile testatorului includ: împrumuturi bancare și nebancare, datorii la servicii comunale, datorii fiscale plus amenzi și penalități acumulate înainte de decesul testatorului.

Este important de menționat că procesul de formalizare a moștenirii poate dura luni și în acest timp dobânda acumulată se poate ridica la o sumă foarte impresionantă. Dacă persoana decide că va accepta moștenirea, trebuie să înștiințeze instituțiile de creditare. În acest caz, acumularea comisioanelor se va opri în ziua decesului și va continua din momentul acceptării oficiale a moștenirii.

Pot refuza să plătesc datoriile succesorale?

Puteți, în cazul renunțării la moștenire. Este necesar să evaluați cu atenție beneficiile și pierderile în avans. Puteți afla în prealabil valoarea totală a datoriilor prin intermediul notarului care se ocupă de cazul decedatului. Dacă există proprietate, iar valoarea acesteia acoperă integral suma datoriilor, trebuie să faceți o alegere dificilă – să achitați obligațiile sau să renunțați la moștenire.

Pentru a determina valoarea proprietății, trebuie să contactați un evaluator independent. Acest lucru trebuie făcut înainte de a intra în moștenire, astfel încât să puteți evalua în prealabil riscurile pentru dumneavoastră. De asemenea, este necesar să refuzați sau să acceptați Oficial moștenirea printr-un birou notarial. Până atunci, nimeni nu are dreptul de a vă ceară să plătiți datoriile.

Dacă există mai mulți moștenitori

Apar adesea situații în care există mai mulți moștenitori. În acest caz, ei plătesc datoria proporțional cu partea lor din moștenire. Cel mai bine este să se stabilească prin acord notarial sau în scris ordinea și suma în care vor face plățile. Un astfel de acord vă permite să demonstrați în instanță că v-ați îndeplinit obligațiile. Deoarece moștenitorii nu pot fi responsabili pentru obligațiile celuilalt. Fiecare dintre moștenitori este răspunzător pentru o datorie în limita valorii bunurilor moștenite care i-au fost transmise.

Când să rescrieți proprietatea gajată

În cazul în care bunurile moștenite se află în gaj, acestea pot fi moștenite doar dacă respectivul cetățean a acceptat datoriile defunctului. Moștenitorul trebuie să plătească datoria și amenzile pentru aceasta. Puteți prelua proprietatea imediat după intrarea în moștenire. Pentru a face acest lucru, contactați instituția de creditare și solicitați modificarea contractului.

Cum va ajuta asigurarea de viață în acest caz

Acum se practică în mod obișnuit încheierea unei asigurări de viață atunci când se solicită un împrumut mare, iar în unele cazuri banca solicit obligatoriu acest lucru. În caz de deces, compania de asigurări va rambursa împrumutul, în conformitate cu termenii contractului. Obținerea asigurării le va ajuta pe rude să evite căderea în datorii și să le salveze de la alegerea privind acceptarea moștenirii.

Revină

Articole asemănătoare

În fiecare an, în luna martie, pentru copiii și tinerii de pe teritoriul țării noastre, Banca Națională organizează Săptămâna Educației Financiare. Scopul acestui eveniment informativ este acela de a... mai mult

20.03.2023
Împrumut

Împrumutul online este un serviciu financiar care este furnizat prin internet și presupune acordarea de fonduri în mai puțin de jumătate de oră. Companiile de microfinanțare se specializează în... mai mult

08.03.2023

Sună destul de plictisitor, dar, de fapt, investind câteva ore pentru a calcula și a întocmi acest plan, veți primi un ghid personal detaliat de orientare. Acesta vă va... mai mult

26.01.2023
Alege suma
MDL
-
+
1000 MDL7000 MDL
Alege perioada
zile
-
+
10 дней30 дней
 • Suma solicitată

  3000 MDL

 • Costul total

  6,00 MDL

 • Spre rambursare
  până pe
  до 5.11.20

  3607,20 MDL

Informația precontractuală Exemplu reprezentativ
 • Suma solicitată

  MDL

 • Rata lunară

  MDL MDL

 • Data achitării

 • Nr. de plăți

Grafic de rambursare Informația precontractuală Exemplu reprezentativ