Ai grijă de tine, ai grijă de banii tăi. Dă sens banilor!

22 March 2021

În perioada de 22-28 martie se desfășoară Săptămâna Internațională a Educației Financiare, ne alăturăm și am pregătit 5 recomandări pentru un consum mai conștient.

În contextul economic actual, când toate companiile şi instituţiile statului duc lupte grele pentru reducerea cheltuielilor, este IMPORTANT ca fiecare persoană, familie să facă acelaşi lucru în ceea ce priveşte bugetul propriu. 

Planificarea bugetului în perioade de criza, este o provocare pentru foarte multe persoane. Pandemia ne învață că avem nevoie de educația financiară.

Ca să evoluăm avem nevoie și de crize, pentru că ne scoate din acel parcurs pe care-l urmăm, poate din automatism, și ne determină să ne concentrăm atenția în altă parte, acolo unde erau probleme.

Bugetul este cel care ne ajută și pentru crizele de după criză. Cu toții știm câți bani ne intră, însă, nu știm pe ce se duc banii, pe ce cheltuim și, în aceasta postură, bugetul ne ajută să clarifice situația. Ca să nu constatăm aproape de finalul lunii că rămânem fără bani și să începem atunci să ne facem, de nevoie, bugetul de venituri și de cheltuieli, putem să-l facem din timp. 

Unii din noi sunt profesori, unii medici ce ne tratează, alții economiști, juriști, jurnaliști, avem specializări diferite, dar cu toții avem ceva în comun. Suntem proprii manageri ai bugetului nostru. Educația financiară este o necesitate.

Este și simplu de înțeles de ce ai nevoie de o planificare a bugetului: dacă știi exact pe ce s-au dus banii în lunile precedente, vei putea descoperi moduri prin care să reduci din cheltuielile viitoare. 

Am pregătit 5 recomandări pentru un consum mai conștient:

 1. Trebuie conştientizată adevărata valoare a banilor: De exemplu, când este vorba de achiziţionarea unui obiect, ne-am putea gândi dacă acesta este neapărat necesar şi, pe de altă parte, câte ore, săptămâni, luni de muncă sunt necesare pentru a câştiga banii respectivi. După ce ai făcut acest exercițiu – îți mai adresezi odată întrebarea: Am nevoie eu într-adevăr de acest obiect?
 2. Evită achizițiile de impuls: Elementar, fă-ți o listă cu toate cele necesare când te duci la cumpărături și pui în coș doar articolele ce se regăsesc în lista creată de acasă. Evită achizițiile de impuls, indiferent cât de bune ar părea ofertele.
 3. Încearca mai mult să privești decât să atingi: Studii au demonstrat că din moment ce ați atins și ați ridicat un produs, cresc șansele să îl cumpărați, când intenția voastră era doar să vedeți ce scrie pe etichetă. În aceste scenarii, mintea noastră crede că suntem deja proprietarii bunului!
 4. Încearcă mărci similare: chiar dacă suntem familiarizați cu anumite produse datorită reclamelor, multe companii au realizat produse asemănătoare, la un preț rezonabil, oferind aceeași calitate.
 5. Fii rațional atunci când vorbim de bani: Trăim într-o lume de consum, în care suntem constant și continuu bombardați cu reclame a diverselor produse. Acestea au devenit din ce în ce mai inteligente, odată cu avansarea tehnologiei și sunt create pentru a se focaliza pe anumite tipuri și grupuri de clienți. Spre exemplu, un studiu de anul trecut arăta că noi cheltuim 41% din venituri pe băuturi și mâncare într-o lună. Iar lucrul acesta nu ar fi neapărat unul rău, dacă într-adevăr am și reuși să consumăm tot ceea ce achiziționăm. Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa. Ai idee câtă mâncare se aruncă anual la gunoi? Anul trecut cantitatea era în jur de 130 kg per persoană. Mâncare pe care, desigur, dăm bani. Și nu puțini. Iar consumul nu se încheie la capitolul alimente. Haine, electronice, electrocasnice, mobilă – toate acestea ne scot anual sume importante din buzunar.

În concluzie, pe foaie, în Excel, în minte sau utilizând aplicații online, scopul tuturor este să fim chibzuiți și să reducem cheltuielile, să creștem valoarea contului de economii și, în general, să ne bucurăm de viață în mod înțelept fără a ne simți constrânși financiar.

P.S. BNM a pregătit o serie de infografice explicative, pe înțelesul tuturor despre bani: Cât ne costă un credit / Despre inflație / Despre riscurile financiare și nu numai, toate acestea le puteți vedea accesând acest link

Alege suma
MDL
-
+
0 MDL0 MDL
Alege perioada
zile
-
+
0 zile0 zile
 • Suma solicitată

  0 MDL

 • Costul total

  0 MDL

  0 MDL
 • Spre rambursare

  0 MDL

  până pe
Informația precontractuală Exemplu reprezentativ

Promitem să-ți transferăm banii rapid

Așa că aplică online și primești banii rapid pe card sau în numerar